Od svih mogućih saveta za beljenje zuba, ovde imate pet prirodnih “izbeljivača” zuba za koje verovatno niste čuli.
1. Jagode.
Ako izgnječite jagodu, stavite na četkicu i protrljate zube – bićete veoma iznenađeni :). Jagode deluju kao prirodni adstringens, a sadrže i vitamin C – koji blago “jetka” površinu zuba.
2. Sušeno voće.
Smatra se da suvo grožđe i drugo sušeno voće deluje na dva osnovna načina: zubi se čiste žvakanjem tvrđe hrane, a i indukuje se lučenje pljuvačke – čime se zubi takođe čiste.
3. Limun i soda bikarbona.
Ako pomešate ova dva, imaćete garantovano svetlije zube :). U prah sode bikarbone se sipa malko soka od limuna – da se napravi “pasta”. Zubi se osuše parčetom gaze, i protrljaju ovom smesom nanetom na četkicu. Nemojte ovo raditi češće od jednom nedeljno!
4. Lovorov list i kora od pomorandže.
Recept starih Rimljana: sitno iseckati i izgnječiti svež lovorov list. Naneti malo na zube, i protrljati unutrašnjom stranom kore od pomorandže. A daje i lep dah :).
Isto delovanje ima trljanje zuba unutrašnjom stranom kore od banane par puta dnevno.
5. Miswak.
Miswak (ili meswak) je vrsta drveta koja se još od drevnih vremena koristi u arapskim kulturama za čišćenje zuba; preporučeno je i od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.
Parčence ovog drveta se namoči u ružinoj vodi (da omekša) i pažljivo protrljaju zubi. Jeste primetili kako Arapi imaju divne, bele zube? :) E, oni to rade posle svakog obroka, uveče pre spavanja, ujutru kad ustanu…
0 comments:
Post a Comment