Cimet je zimzeleno drvo iz porodice lovora od kojeg se dobiva ljekovit začin. Potječe s Istoka, a spominje se i u Bibliji. Postoji više vrsta, ali najviše se koristi cejlonski cimet (lat. Cinnamomum zeylanicum) i kasija (lat. Cinnamomum cassia). Cejlonski ima više ljekovitih svojstava od kasije. Cejlonski se prodaje kao štapić, ima ljuto oštar okus i nježnu aromu. Kasija ima oštriji miris te peckavo ljut i sladak okus. Ovaj začin sadrži vitamin B2 (riboflavin), vitamin B6 (piridoksin), vitamin C, vitamin K, kalcij, cink, bakar, željezo, mangan, proteine i vlakna. Antioksidansi koje sadrži smanjuju želju za ugljikohidratima.
Koristi se kao začin u kulinarstvu, ali i kao sredstvo za poboljšanje arome. Na našem je tržištu dostupan u obliku štapića ili praha. Kora se koristi za lijek, a ostali dijelovi kao začin. Plodovi se ne jedu. Možete ga dodati kompotima, kolačima, napitcima, voćnim salatama i umacima. Postoji i eterično ulje cimeta koje možete koristiti kao osvježivač prostora u kojem radite.
SAZNAJTE: LIJECENJE SUNCOKRETOVIM ULJEM
SAZNAJTE: LIJECENJE SUNCOKRETOVIM ULJEM
Cimet je ljekovit začin
Cimet pomaže kod preduge i prejake menstruacije te djeluje na snižavanje razine šećera u krvi, a uzimanjem pola žličice ovog začina na dan smanjuje se razina kolesterola. Njegov miris ili okus u ustima stimulira aktivnost mozga te tako pomaže kod povećanja vizualnog pamćenja, koncentracije i brzine reagiranja, a učinkovit je i protiv stresa.
Ovaj začin suzbija širenje leukemije, uklanja gljivične infekcije, djeluje protiv zgrušavanja krvi, pomaže kod upala i ublažava reumatske bolove, a djelotvoran je i protiv bakterije E. coli. Kombinacija meda i cimeta dobra je za mršavljenje, a pomaže i kod ublažavanja bolova prouzrokovanih artritisom. Vrlo je dobar za zdravlje probavnog sustava, a ako se pomiješa s medom i konzumira prije jela, djeluje na smanjenje kiselosti i pomaže u probavljanju masnih jela. Ljekovit je i za kosu pa se preporučuje za jačanje vlasi i kod intenzivnog gubitka kose.
Za mršavljenje pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Prokuhajte u 1 dl vode te pola popijte ujutro natašte, a pola naveče prije odlaska na spavanje. Za kosu pomiješajte ovaj začin s medom i vrućim maslinovim uljem. Nakon što se ta smjesa ohladi umasirajte ju u korijen kose i nakon deset minuta djelovanja isperite.
0 comments:
Post a Comment