Malina (lat. Rubus idaeus) je grm koji potječe iz jugoistočne Europe. Raste samoniklo uz živice, rubove putova i šumaraka, a uzgaja se u vrtovima. Cvate od svibnja do lipnja, a raste od sredine ljeta do sredine jeseni. Cvjetovi su bijele boje, a plodovi imaju crvenu boju. Sadrži vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, omega 3 masne kiseline i vlakna. Elagična kiselina koju sadrži djeluje antikancerogeno, a resveratol usporava starenje. Fitonutrijenti u ovoj biljki sprečavaju širenje stanica raka i potiču ih na samouništenje, a ketoni potiču metabolizam masti i kontroliraju glukozu u krvi te tako pomažu u sprečavanju dijabetesa i pretilosti.
Plodovi maline su jestivi i vrlo ukusni. Najbolje je pojesti ih svježe, ali možete od njih napraviti i ukusan džem, kolač, salatu, slatki umak, sladoled i još mnogo toga. Možete pripremiti i vrlo ukusan kašasti sok tako da izmiksate šalicu malina s bananom, jabukom, šalicom vode i nekoliko listova rukole.
Malina je lijek za snižavanje temperature
Za snižavanje temperature pomiješajte 500 grama izgnječenih malina s litrom prirodnog jabučnog octa. Nakon deset dana procijedite. Čaj od lišća ove biljke možete pripremiti tako da jednu žličicu prelijete sa šalicom vruće vode. Čaj možete koristiti za jačanje desni, ispiranje usne šupljine te kao oblog kod očnih oboljenja.
0 comments:
Post a Comment