Thursday, March 26, 2015




Suncokret je jednogodišnja biljka, a doseže visinu i do 4 metra. U prošlosti je bila neizostavna namirnica koja se koristila za liječenje raznih oblika bolesti i prehranu. Indijanci su iskorištavali, odnosno jeli cijelu biljku – sjemenke lišće i korijen, a od latica pripremali čajeve koje bi nanosili na kožu i kosu.
Ulje suncokreta dobiva se hladnim prešanjem najkvalitetnijih sjemenki . Ovim načinom sve vrijednosti suncokreta - vitamini, minerali, folne kiseline, vlkna, proteini, steroli, biljni pigmennti i masne kiseline ostanu sačuvani u ulju. Prije samog početka prešanja sjemenka se mora oljuštiti kako bi se izbacio štetni vosak kojeg sadrži ljuska, a ona se kasnije može upotrijebiti za proizvodnju goriva. Ova prerađevina najviše se upotrebljava u kulinarstvu za pripremu salata, raznih jela, za pečenje i na razne druge načine, pa tako većina proizvođača dodaje umjetne antioksidanse da se spriječi oksidacija tijekom zagrijavana i pečenja na visokim temepraturama.

Utjecaj suncokretova ulja na liječenje organizma

Suncokret kao i ostalo bilje ima povoljan utjecaj na organizam redovitim i pravilnim konzumiranjem. Sirovo ulje sastoji se većim dijelom od triglicerida, karotenoida i ksantofila. Trenutno postoje dvije vrste – one sa visokom razinom linolne i oleinske kiseline. Vrsta sa oleinskom kiselinom ima puno veću oksidacijsku stabilnost i pogodna je za industrijsku primjenu. Zbog svijetle žuto-zlatne boje, blagog okusa, te niske razine masti naziva se još i premium.

ZELITE DA SAZNATE VISE:


Zbog velikog sadržaja kiselina, proteina i vitamina E redovita konzumacija hidratizira i njeguje suhu kožu, no osim toga posljednja istraživanja pokazuju kako je suncokretovo ulje izvrsno za liječenje i samanjenje kolesterola u krvi zbog lecitina kojeg sadrži. Poboljšava rad štitnjače, jetre i bubrega, a preporučuje se uzimati i kod trudnica zbog nezasićenih masnih kiselina koje djeluju na razvoj ploda. Svježe sirove sjemenke najbolje je koristiti kao zamjenu za grickalice iz tog razloga što je vro kvalitetno i bogato nutritivnim sastojcima. Detoksikacija ovom prerađenom biljkom vrlo je raširena i sve više se počinje primjenjivati. Izvodi se tako da malu žličicu ulja mućkate po ustima 15 minuta i nakon toga ispljunete. Kroz slinu će se izvući toksini i štetne bakterije iz tijela, a nutritivni sastojci iz ulja nahraniti će vaš organizam. Ovaj tretman potrebno je ponavljati 2-3 puta dnevno za uspješniji učinak.

0 comments:

Post a Comment